Internet boekhandel Limburg
Image default
Business / Marketing and Advertising

Rietdekken is een vak apart

Rietdekken is een zeldzaam en specialistisch beroep. In tegenstelling tot pannendekkers zijn er maar weinig mensen die zich rietdekker mogen noemen. Voor de duidelijkheid; een rietdekker is iemand die daken met riet bedekt. Een rietdekker kan nieuwe daken aanleggen, maar ze worden ook regelmatig ingezet bij de renovatie of onderhoud van een rieten kap. In veel gevallen gaat het dan om woningen, boerderijen of bedrijfsgebouwen.

Vroeger had het rieten dak vooral een beschermende functie. Daarbij was het goedkoop, dus de keus was vaak makkelijk gemaakt. Tegenwoordig is een rieten dak vaak een teken van exclusiviteit. Een rieten dak geeft een huis of boerderij namelijk een hele bijzondere en landelijke uitstraling. Met riet kan je een huis echt een eigen karakter meegeven. Buiten dat het er schitterend uitziet, is het ook nog eens erg milieuvriendelijk en duurzaam. Ook is het gezond om onder een rieten dak te wonen, een natuurlijker dak zal je niet vinden.

Er komen ook steeds meer nieuwe technieken bij waardoor rieten dakbedekking nog populairder wordt. Vroeger twijfelde men (terecht) aan de brandveiligheid van een rieten dak. Daar is wat op gevonden, namelijk het schroefdak. Dit is een dakconstructie die onder het rieten dak wordt aangebracht waardoor het dak als het ware uit twee delen bestaat. Het riet aan de buitenkant en schroefdak aan de binnenkant. Mocht het riet vlamvatten dan zal de rest van het huis niet zomaar afbranden. Bovendien is de isolatie van riet erg goed. In winter wordt de warme goed vastgehouden en in de zomer blijft de warme buiten de deur.

Wie overweegt een rieten dak te laten plaatsen doet er goed om zich te laten informeren. Het onderhoud van een rieten dak is namelijk wel een punt waar aandacht aan moet worden besteed. Zo moet er regelmatig inspectie plaatsvinden om de kwaliteit van het riet te controleren.  

http://rietwerk.nl