Internet boekhandel Limburg
Image default
Boeken en Tijdschriften

Alles wat je moet weten over leerplicht in Nederland

 

Wanneer je kinderen hebt zijn die leerplichtig tussen de 5 en 21 jaar oud. Dat wil zeggen dat je vanaf 5 jaar naar school moet komen. Wanneer dit niet gebeurt loop je de kans als ouder een celstraf. In dit artikel lees je alles over leerplicht in Nederland, wat het is en of er alternatieven zijn. 

Vrijstellingen

Wanneer het nodig is is het mogelijk om een vrijstelling/verlof aan te vragen. Dit zorgt ervoor dat het kind voor een korte periode niet naar school hoeft te komen. Dit kan uiteenlopen van een dag naar een begrafenis of door een ziekte, waardoor je niet kunt komen. Er zijn wel strenge voorwaarden die hieraan verbonden zijn, zo mag je als kind niet langer dan een jaar thuis zitten. 

Wanneer je kind lang thuis zit is het belangrijk om een voorleesboek te lezen met je kind om de woordenschat op pijl te houden. Dit kan ook door een kinderboekjes abonnement aan te schaffen en maandelijks allemaal verschillende boeken te lezen. Dit biedt ook de mogelijkheid om erachter te komen wat echt de interesses zijn van je kind. 

Het ontstaan van leerplicht

De leerplichtwet is voortgekomen uit het jaar 1900. De kinderen tussen de 6 en 12 jaar werden vanaf dat moment verplicht om naar school te gaan, al werd er wel soepeler mee omgegegaan. Je kon bijvoorbeeld vrij krijgen om mee te helpen op het land bij je ouders en meisjes konden thuisblijven om te zorgen voor het gezin. 

 

De wet werd niet zomaar aangenomen. De gelovige partijen wilden graag bestaansrecht bij Christelijke scholen maar dit gebeurde pas in 1917. Thuisonderwijs was ook nog mogelijk al had degene die les gaf wel iets van een diploma nodig. 

Leerplichtontheffing

Soms kan je kind worden vrijgesteld van leerplicht. In dit geval hoef je jouw kind niet in te schrijven, maar kun je thuis les geven. Dit kan alleen niet zomaar en er zijn wetten hiervoor ingesteld die worden gecontroleerd. Het ontheffen van de leerplicht kan pas wanneer je kind lichamelijke of psychische problemen heeft 

Reizen met kinderen

Een wereldreis maken is iets waar veel mensen van dromen. Dit plan kan wel in duigen vallen wanneer je kinderen hebt die leerplichtig zijn. Het is namelijk niet mogelijk om vrijstelling te krijgen voor kinderen wanneer je graag wilt gaan reizen over de wereld. 

 

De reden hierachter geldt dat de kinderen niet voor school aan de slag kunnen gaan wanneer je constant op een andere plek bent. Dit kun je een klein beetje ontwijken door de kinderen in het buitenland in te schrijven.

Boetes

Hierboven in het artikel hebben we het er al over gehad, maar het gaat om de boetes die je kunt ontvangen wanneer je kinderen niet naar school gaan. Wanneer je een boete kan ontvangen zul je eerst contact krijgen met de leerplichtambtenaar. Soms krijg je voor die tijd contact met de raad voor de kinderbescherming. 

De boetes die je kunt ontvangen zijn een hoog bedrag en kunnen van 600,- per week tot 900,- per 2 weken worden.