Internet boekhandel Limburg
Image default
Financieel

Wil jij een hypotheek maar heb je een PGB inkomen?

Wil jij een hypotheek maar heb je een PGB inkomen?

Veel mensen zorgen voor andere mensen en hebben daardoor een inkomen uit een PGB. De afkorting PGB staat voor Persoons Gebonden Budget. Met dit budget wordt de nodige zorg ingekocht door de budgethouder van de zorgbehoevende. De zorg wordt uitgevoerd door een professionele of niet professionele zorgverlener. Wanneer je een niet professionele zorgverlener bent dan is er vaak sprake van een familielid of iemand in de nabije kring.

Iedereen die beroepsmatige of niet beroepsmatige zorgt voor een ander en daar betaald voor krijgt, wordt betaald vanuit de PGB. Deze inkomsten kan je vergelijken met iemand die in loondienst is. Doordat de budgethouder fungeert als een soort werkgever ben je verbonden met deze budgethouder. In dit geval is er een arbeidsovereenkomst voor (on)bepaalde tijd.

Ook kan je een zorgovereenkomst op stellen tussen jou als zorgverlener en de budgethouder. Hiervoor moet je wel een beroepsmatige zorgverlener voor zijn. Hierbij ben je niet in loondienst, dit kan je het best vergelijken met een bedrijf of Zzp’er.

Meer risico?

Veel banken zien inkomsten uit een PGB als meer risico. Dit komt omdat het inkomen op elk moment kan verdwijnen door bijvoorbeeld het genezen of overlijden van de zorgbehoevende. De bank kijkt ook anders naar de acceptatienormen. Bij de meeste banken zijn er geen regels of geen duidelijke regels over aanvragen met een PGB inkomen.

De soorten PGB

Dit zijn de vier soorten PGB inkomen:

– Jeugdhulp PGB

– WMO PGB

– PGB VV

– WLZ PGB

 

De mogelijkheden

LET OP! Het inkomen van een PGB mag volledig worden meegenomen wanneer je een hypotheek aanvraagt met NHG. Wanneer je een hypotheek aanvraagt zonder NHG mag je maximaal de helft van het inkomen uit PGB bestaan, dus er moet een ander inkomen naast zijn van jouw partner of je zelf. Er zijn drie verschillende zorgovereenkomsten, deze zijn:

– Familiair

– Professionele uitvoering met KVK

– Professionele uitvoering zonder KVK

 

Familiair

Ben je een familiaire zorgverlener voor een onbepaalde tijd? Dan moet je een zorgovereenkomst hebben. Dit inkomen mag worden meegenomen tot de zorgontvanger 77 jaar wordt. Je moet minimaal drie inkomstenbelastingaangiftes laten zien. De bank zal jou beoordelen als een flexwerker en er wordt gekeken aar het gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar.

Professionele uitvoering met KVK

Ben je een professionele zorgverlener met een KVK? Dan moet je de laatste drie jaarcijfers en inkomstenbelastingaangiftes tonen. De bank zal je als ondernemer beschouwen. Jouw inkomen wordt door een onafhankelijke rekenexpert berekent, hiermee gaat de bank rekenen. Jouw onderneming moet voldoende solvabiliteit en liquiditeiten hebben. Met andere woorden, jouw onderneming moet niet te veel schulden hebben.

Professionele uitvoering zonder KVK

Ben je professionele zorgverlener zonder KVK? Dan ben je verplicht om meerdere mensen te verzorgen. Bij de aanvraag moet je de laatste drie inkomstenaangiftes aantonen. Bij deze vorm wordt je ook beoordeeld als flexwerker.

Contact

Wil jij graag weten wat er mogelijk is? Onze gespecialiseerde adviseur Sander Bakx staat klaar om jou te helpen, dus plan snel een afspraak in!

https://www.harmsbakx.nl/artikelen/hypotheek/hypotheekaanvraag-met-pgb-inkomen