Internet boekhandel Limburg
Image default
Kinderen

Hoe kun je de schermtijd van kinderen verkorten?

Hoe kun je de schermtijd van kinderen verkorten?

Als ouders realiseer je je misschien de schadelijke effecten van veel schermtijd voor je kinderen. Omdat je het echter misschien druk hebt, kunt je de schermtijd van de kinderen mogelijk lastig beperken. Je kinderen kunnen veel tijd besteden aan tv-kijken of spelletjes spelen op hun smartphone. Ter informatie: kinderen die veel video’s bekijken, zullen moeite hebben zich te concentreren in de klas. Schermtijd kan ook spraak-vertragingen veroorzaken bij peuters. De beste manier om de schermtijd te beperken, is door je kinderen aan te moedigen actief te blijven. Je kunt ze aanmoedigen om fysieke activiteiten te doen, zoals het rijden op kinderfietsen. Te veel schermtijd kan de tijd om buiten te spelen verkorten, de kans om iets nieuws te leren beperken en de band met hun vrienden verbreken. Hier zijn enkele tips om de schermtijd voor je kinderen te verkorten.

Gadgetvrije zones maken

Je kunt in je huis een zone instellen waar elektronische apparaten niet zijn toegestaan. Je kunt bijvoorbeeld je woonkamer of eetkamer omtoveren tot deze zone. Het gebruik van smartphones, tablets, laptops en tv’s is dus daar dan niet toegestaan. De woonkamer en eetkamer zijn de plek om te communiceren met andere gezinsleden. Geef de kinderen liever geen eigen smartphone of tablet. Op deze manier kun je het gebruik van de gadget gemakkelijker controleren. Je moet een strikt schema instellen over wanneer ze de smartphone of tablet kunnen gebruiken. Je kunt hun smartphone pakken en opbergen in een la. Bewaar vervolgens de sleutels van de la in een sleutelhouder.

Houd de kinderen bezig

De meeste kinderen spelen spelletjes of kijken naar YouTube-video’s omdat ze zich vervelen. Thuis hebben ze niets te doen. Je moet daarom leuke activiteiten aanbieden om ze bezig te houden. Je kunt ze bijvoorbeeld stimuleren om buiten te spelen. Je moet ze helpen bij het doen van buitenactiviteiten. Je kunt je kinderen vragen om wat bloemen te planten, met zand of water te spelen en andere buitenactiviteiten te doen. Als het weer niet goed is om buiten te spelen, kun je ze vragen een boek of strips voor te lezen. Daarnaast is het spelen van bordspellen ook leuk. Als de zomer komt, kun je je kinderen vragen om een ​​wandeling naar het park te maken terwijl ze bijvoorbeeld een Herschel kinderrugzak dragen.

Leg je eigen telefoon weg

Het goede voorbeeld geven is de meest effectieve manier om de schermtijd van kinderen te beperken. Wat jij doet, wordt door je kinderen gevolgd. Daarom moet je het beste voorbeeld voor hen geven. Je smartphone moet je uit de buurt houden. Je kunt je kinderen helpen met studeren of spelen. Op deze manier kun je dichterbij hen komen omdat je meer contact hebt. Je moet ook de maaltijd vrij maken van apparaten. Met je kinderen kun je over alles praten. Daarnaast kun je van bedtijd een tijd voor verhaaltjes maken. Je kunt bijvoorbeeld enkele boeken samen met je kinderen lezen. Als je kinderen niet kunnen lezen, kunt je ze verhalen over superhelden of sprookjes vertellen. Aangezien de meeste kinderen van superhelden en sprookjes houden, zullen ze er zeker graag over horen.