Internet boekhandel Limburg
Image default
Marketing

Directe en indirecte manieren van promotiemateriaal bedrukken

Laat u voor de eerste keer promotiemateriaal bedrukken, dan wordt u vaak om de oren geslagen met verschillende termen. Termen waardoor u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Alhoewel u er bij De Print Fabriek vanuit kunt gaan dat uw promotiematerialen middels de juiste technieken en een flinke dosis zorgvuldigheid worden vervaardigd, is het wellicht fijn wat inzicht te krijgen in de termen die in de grafische wereld bestaan. Alle druktechnieken kunnen worden onderverdeeld in directe en indirecte technieken. Welke verschillen bestaan er tussen de twee?

Het verschil tussen direct en indirect drukken

Promotiemateriaal bedrukken houdt in dat objecten van drukinkt worden voorzien, met behulp van een drukvorm en drukkracht. Alhoewel er veel verschillende druktechnieken voor promotiematerialen bestaan, schuilt het basale verschil in de manier waarop de inkt wordt aangebracht. Zo plaatst men de inkt bij een directe druk direct op het object en maakt men bij indirecte druk gebruik van een drager. Met andere woorden: direct drukken betekent drukken zonder tussenkomst van een hulpmiddel zoals een drager.

Directe druktechnieken

Bij De Print Fabriek worden er verschillende technieken gebruikt om promotiemateriaal te bedrukken. Eén daarvan is het digitale drukken. Omdat hierbij geen gebruik wordt gemaakt van een drukplaat, soms ook wel fotografische plaat genoemd, is dit dus een vorm van direct drukken. Digitaal drukken bij een drukkerij werkt op dezelfde manier als de laserprinter die u wellicht thuis of op kantoor heeft staan en de prints computergestuurd maakt.

Indirecte druktechnieken

Bij De Print Fabriek kunt u eveneens uw promotiemateriaal bedrukken middels indirecte technieken. Een voorbeeld daarvan is de tampondruk. Bij deze methode bevindt de inkt zich in een verdieping in de drukvorm. Deze zogeheten tampon neemt de inkt op en drukt deze vervolgens op het oppervlak van het te bedrukken object. Een andere indirecte manier van promotiemateriaal bedrukken is de transferdruk, waarbij een beelddrager en een transferpers worden gebruikt. Een transferdruk verschilt dus ook van een zeefdruk, waarbij de inkt direct op de ondergrond wordt aangebracht.

Laser graveren, een op zichzelf staande techniek

Alhoewel laser graveren onder de druktechnieken wordt geschaard, is het in feite geen vorm van drukken. Met het laser graveren brengen de professionals van De Print Fabriek namelijk geen inkt aan op het object, maar veranderen ze middels een laserstraal het oppervlak ervan. Laser graveren is een ideale techniek wanneer u metalen items van uw naam, logo of iets anders wilt voorzien. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan aanstekers of pennen.

 

https://dpf-printing.com/